štvrtok 14. júla 2011

SKIN CARE BASICS PART 3

V tretej časti pleťového špeciálu sa chcem trošku podrobnejšie povenovať kozmetickým problémom aknóznej pleti. Viem, že veľká časť z Vás, blogerskej komunity, ste vo vekovej skupine do 25 rokov. Veľa z Vás dokonca ešte nemalo 18. A riešite problémy s vyrážkami, či akné (nie všetky vyrážky sú automaticky akné). Tieto  veci sú do značnej miery spojené s celou tou hormonálnou búrkou, ktorá zúri vo Vašom tele a (čo Vás asi nepoteší), viac-menej je potrebné len vyčkať, kým to prejde :/ Samozrejme, vonkajšie prejavy môžete korigovať vhodnými korektormi. Ideálne sú také, ktoré okrem pigmentov na prekrytie zápalu obsahujú aj nejaké antibakteriálne ingrediencie.
Zápaly na pleti sú sprevádzané začervenaním a preto Vám veľmi doporučujem korektory zelené (zelený pigment neutralizuje červenú). Ak sú červené bodky len lokálne, použite tuhý korektor tam, kde treba (doporučujem líniu Antirougeurs od Avéne alebo protizápalovú líniu Eucerin, oboje z lekárne) . Ak sú rozsiahlejšie, jednoduchšie bude naniesť na tvár zelenú podkladovú bázu (dostupné u rôznych značiek, napr. Pupa, Givenchy alebo cenovo prijateľná a v každom DM dostupná línia Studio Line od L´Oréal). Následne môžete aplikovať make up a podľa potreby ešte použiť korektor vo farbe pleti. Tu by som sa chcela na chvíľu pristaviť – živo si spomínam na časy, kedy jediným dostupným prípravkom na zamaskovanie akné u nás bol klasický, hutný a silne krycí Dermacol. Nánosy tejto omietky vídavam na niektorých jedincoch dodnes. Klasický krycí Dermacol sa vyrába dodnes, dokonca je dostupný v 12 farebných odtieňoch, preto naozaj netuším, prečo ho 90 % dievčat má v nesprávnom, oveľa tmavšom odtieni. Ak máte akné, lokálne zápalové prejavy (a teda červené miesta na tvári), vyberajte si make up v zlatistých, jemne žltých odtieňoch (pre svetlú pleť) alebo v karamelových odtieňoch (pre tmavšie, olivové typy pleti). Vyvarujte sa neutrálne ružových odtieňov! Tie iba zvýraznia červenú na vašej tvári (BTW platí to aj pre také detaily, ako odtieň vlasov a očné tiene – ak máte akné, ryšavé vlasy nie sú najlepšou voľbou).
Diagnostika a ošetrenie aknóznej pleti by malo byť odborné, takže sa poobzerajte po dobrom dermatológovi a naozaj kvalitnej kozmetičke. Že si nemáte vyrážky vytláčať podomácky, to ste už predpokladám počuli stokrát :) Je to pravda, no... Ak už v žiadnom prípade neviete odolať, robte to čistými prstami a majte po ruke lokálny antibiotický roztok Dalacin T (je iba na recept), ktorým inkriminované miesto následne potriete. Vyvarujte sa používania klasických peelingov, hlavne pre mokvajúce akné je to katastrofa. Môžete vyskúšať   tento domáci peeling a masku v jednom, ktorý je ultra jemný a má aj upokojujúce účinky.
Tú odbornú diagnostiku pleti som nespomínala náhodou. Je dôležitá aj preto, aby ste správne poznali svoj typ pleti. Akosi automaticky sa predpokladá, že aknózna, problematická pleť je zákonite aj mastná. Nemusí to tak byť. Je pravda, že mastné typy pleti sú na podobné zápalové zmeny náchylnejšie, ale 100 % to neplatí. Potom sa Vám môže stať, že sa nevhodným výberom kozmetiky dostanete do začarovaného kruhu. Konkrétne: máte citlivú pleť a objaví sa na nej akné. V snahe niečo s tým spraviť začnete používať bežné prípravky, ktoré majú pomerne silne vysušujúce účinky. Pleť, ktorá nie je vyslovene mastná, reaguje na presušenie zvýšenou produkciou kožného séba. To môže upchávať póry, v ktorých sa budú tvoriť zápaly. Takže po nejakom čase bude Vaša pleť skutočne zdanlivo mastná, ale bežné prípravky z drogérie Váš problém nevyriešia, naopak.
Trochu iná vec je, ak máte povedzme 25, 30 preč a akné, či vyrážky stále pretrvávajú. To už nebude prirodzená súčasť Vášho vývinu, ale s najväčšou pravdepodobnosťou nejaký skrytý zdravotný problém. Pretrvávajúca hormonálna rovnováha, problémy gynekologického rázu alebo rozhádzané trávenie. Treba začať krvnými testami a podľa výsledkov sa zariadiť ďalej.

Nabudúce niečo o suchej a citlivej pleti!

Lučiak

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý komentár! Komentáre sú moderované.
And one important message for spammers: your comments will never be published :)